Bedankt voor het invullen van de aardgasvrijchecker! Voor uw woning lijkt een warmtepomp op dit moment het meest geschikte alternatief voor aardgas. Kijk voor meer informatie op deze website.


Wat betekent dit?​

De warmtepomp verwarmt een pand door warmte uit de bodem, ventilatieretourlucht of de buitenlucht te halen. Met slimme technieken kan uit lucht of water van bijvoorbeeld 10 graden genoeg warmte gehaald worden om te douchen en de woning te verwarmen. Omdat een warmtepomp niet veel warm water tegelijk kan maken, is een opslagvat (boiler) nodig. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit, maar doet dat erg efficiënt. Met één kWh elektriciteit kan een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte creëren. Ook als de elektriciteit niet duurzaam wordt opgewekt, bespaart deze oplossing dus CO2 ten opzichte van gewoon aardgas.

Omdat de elektrische warmtepomp minder hoge temperaturen kan maken dan een cv-ketel op aardgas, moet uw woning heel goed geïsoleerd zijn om het voldoende warm te kunnen krijgen. Ook moet de woning voorzien worden van speciale radiatoren en/of van vloerverwarming. Daarom is een warmtepomp vooral geschikt voor nieuwere woningen (vanaf bouwjaar 2000) of oudere woningen die zeer goed geïsoleerd zijn.​ Deze oplossing kan nagenoeg overal toegepast worden; er is alleen een bron (de bodem of de buitenlucht) nodig en een elektriciteitsaansluiting. Een bijkomend voordeel van deze warmtepomp is dat veel modellen ook kunnen koelen als het in de zomer heet wordt.

Vervolgstappen

Let op: het advies is onder voorbehoud van de correctheid van openbare data.