Bedankt voor het invullen van de aardgasvrijchecker! Voor uw woning lijkt een hybride warmtepomp op dit moment het meest geschikte alternatief voor aardgas. Kijk voor meer informatie op deze website.


Wat betekent dit?

Nadat u een hybride warmtepomp hebt laten installeren, wordt uw woning deels verwarmd door de warmtepomp en deels door de ‘traditionele’ CV-ketel. De meeste hybride warmtepompen halen met behulp van elektriciteit warmte uit de buitenlucht. Met het warme leidingwater wordt de woning verwarmd. Op koude dagen, en ook voor het warme tapwater, springt de traditionele CV-ketel bij. De CV-ketel verbruikt nu veel minder aardgas dan voorheen. In de toekomst wordt dit aardgas mogelijk vervangen door hernieuwbaar gas zoals groengas of waterstof. Hernieuwbaar gas is voorlopig in onvoldoende mate voorhanden om grote aantallen woningen en gebouwen te verwarmen.

Met de installatie van een hybride warmtepomp gaat u stapsgewijs van het aardgas af. Het is verstandig om uw woning eerst goed te isoleren. Alle energie die niet wordt verbruikt, hoeft immers niet te worden opgewekt. Met de hybride warmtepomp vermindert u het aardgasverbruik flink. Het grote voordeel ten opzichte van een gewone warmtepomp is dat de hybride warmtepomp niet krachtig genoeg hoeft te zijn om de hele woning op alle momenten te kunnen verwarmen. De cv-ketel kan immers bijspringen als dat nodig is. Dat betekent dat de aanschafprijs een stuk lager is en dat de isolatiemaatregelen minder ingrijpend zijn. Een bijkomend voordeel van de warmtepomp is dat veel modellen ook kunnen koelen als het in de zomer heet wordt.

Vervolgstappen

Let op: het advies is onder voorbehoud van de correctheid van openbare data.